Bitcoin : 4 jaars cyclus

teal and orange space shuttle

Ik denk steeds meer dat we pas tegen eind 2024, begin 2025 weer een bullmarket krijgen. Ten eerste vanwege de Bitcoin halving cyclus, ten tweede vanwege de macro-economische omstandigheden.

Het viel mij op dat Bitcoin heel regelmatig om de 4 jaar een ATH (all time high) heeft:

bodemtopPrijs_bPrijs_tROI
2009 (creatie BTC)201311200120.000%1200x
2014201720020.00010.000%100x/12
20182021300069.0002.100%21x/5
20222025(?)20.000120.000600%6x/3.5

De ROI return per cyclus neemt af. De dagen van Crazy Bitcoin Profits zijn aan hun einde. Er komt wel steeds meer kapitaal op Bitcoin af, maar er blijft ook steeds meer kapitaal steken in Bitcoin. Ook vaak vanwege ‘ongerealiseerd verlies’ : hodlers die richting ATH kochten en de volgende bullmarket moeten afwachten om zonder verlies uit te cashen. Hoe meer kapitaal er in Bitcoin blijft, hoe meer nieuw kapitaal (relatief) nodig is om x100 te gaan. En er is niet genoeg adoptie om nog x100 te gaan in een cyclus.

Ik denk dat je beter uit kan gaan van x6 naar 120K. Dat zou ook al 2 triljoen market cap zijn, met 40% BTC dominatie zou de hele markt richting 5 triljoen gaan. De vorige ATH wass 3 triljoen marktcap. Die 5 triljoen zou nog wel haalbaar zijn, tegen 2025.

Onderstaande video legt de link naar de 4 jaars halving. De Bitcoin halving veroorzaakt toenemende schaarste en daar lijkt de markt sterk op te reageren :

Ik zat daarbij aan de Kitchin golf te denken. Kitchin was een econoom die in de jaren (19)20 data van 1890-1920 bestudeerde (zonder computer of zakrekenmachine, knap hoor, heel ijverig). Hij ontdekte een 40 maands cyclus in de geindustrialiseerde economie. Kitchin legde het verband met inefficiency in voorraadmanagement. De inkopers stemden niet goed af op vraag van de markt, waardoor er voortdurend te weinig of teveel voorraad was, met dumpfeesten en flinke prijs-swings tot gevolg. In de jaren 70 automatiseerden bedrijven hun voorraadmanagement. Dat heeft de cyclus nagenoeg uitgewist.

En in zekere zin veroorzaakt de halving (die de nieuwe supply halveert en nieuwe schaarste veroorzaakt) mogelijk ook zo een voorraad-cyclus effect. De stok achter de deur daarbij is de produktie prijs van Bitcoin, die verdubbelt in feite bij de halving. De energie die de miners consumeren om een block te produceren. De miners gaan pas verkopen als ze winst maken of kapitaal nodig hebben. Dus die prijs gaat vrijwel automatisch omhoog bij de halving. Een supply-shock elke 4 jaar. En je krijgt in feite dezelfde dumpfeesten en prijs-swings als bij de Kitchin golf.

Dat is dan de factor uit het Bitcoin systeem die een golfbeweging veroorzaakt.

Macro : de vrije bestedingsruimte van Jan Modaal

Ik geloof niet dat het puur en alleen vanuit Bitcoin zelf komt. Waar Bitcoin in zijn eigen micro-cosmos leeft, daar is het ook gebonden aan de macro-economische factoren. We hebben een zeer sterke dollar, de rente gaat omhoog, 10% inflatie, hogere returns op bonds. Dat heeft ook invloed op de handel in Bitcoin.

Vooral de vrije bestedingsruimte van Jan Modaal is bepalend.

De pensioenfondsen kopen nog geen Bitcoin. Banken lenen niet uit voor crypto avonturen. Dus het geld moet van durfkapitaal (VC, investeringsmaatschappij) of van de gewone man komen. De coinmarkt draait daarmee grotendeels op de vrije bestedingsruimte van Jan Modaal.

En de gewone man zit zonder geld momenteel. Niet alleen Bitcoin, maar zowat de hele economie draait op de bestedingsruimte van Jan Modaal. En om de economie weer draaiend te krijgen, moet dat hersteld worden. Iedereen moet 10% opslag of een nieuwe baan, de uitkeringen moeten omhoog, de pensioenen omhoog, subsidies en belastingkortingen. En waar dat zeker nog meer inflatie zou veroorzaken, gooien de centrale banken de rente omhoog om de overtollige liquiditeit te drainen. De Fed hebben vanwege Corona 6 triljoen dollar gedrukt, en de ECB ook drie triljoen, zoiets hoorde ik, dus er is veel te veel geld op de markt.

Alle Jan Modalen moeten meer geld, dat duurt een jaartje voordat dat geregeld is. Dan krijg je nog wat loon-prijs spiraal werking. Lonen zijn vaak 50% van je productiekosten, en als de lonen 10% omhoog gaan over de hele breedte, dan gaan productkosten 5% omhoog. Dus volgend jaar zit Jan Modaal weer met 5% inflatie en zit nog steeds krap.

Nog een rondje loonsverhoging, dan ben je weer een jaar verder. Dan schulden afbetalen, wonden likken, en dan is het medio 2024 en is onze markt weer enigszins liquide.

Fed rentebeleid

Die doelperiode van medio sluit ook aan op de Fed raming, die willen nog tot 4.4% dit jaar en volgend jaar max 4.6. Dat beleid heeft ook een jaar nodig voor het zijn werking heeft, dus dan zit je ook halverwege tot einde 2024. Hopelijk kunnen dan de rates weer omlaag, voordat de tightening een recessie veroorzaakt (daar zitten we technisch al zes maanden in).

Volgens de Bitcoin cycle video is de bodem van deze cyclus in december. Dat komt aardig overeen met de Fed plannen om dan op 4.4% te zitten, dan is het ergste van de rate hikes achter de rug, en kan de markt opnieuw instellen. En als de rates omlaag gaan, gaan de hypotheken weer omlaag, dus dat is goed weer goed voor Jan Modaal en zijn bestedingsruimte.

Conclusie

Ik had zelf ook nog niet de indruk dat we al op de bodem zitten. December lijkt me eerder voor de hand liggen, dat komt overeen met de Fed planning. Er gaat dus mogelijk nog 15-20% vanaf.

Medio 2024 is de volgende halving. Meestal trekt de koers drie maanden van te voren al aan (Q1 2024), en trekt nog een half jaar door na de halving (eerste hlft 2025), en dat is dan bullmarket ATH.

En tegen die tijd is de vrije bestedingsruimte van het publiek ook hersteld, dan kunnen ze weer crypto kopen.

Dus beide benadering (de halving vanuit het Bitcoin systeem, en de vrije bestedingsruimte van het publiek (en Fed beleid)) wijzen op eind 2024, begin 2025 voor een nieuwe ATH.

Ten leste

Dat is wat ik er momenteel van denk.

Als Putin bommen gaat gooien, dan wordt het een heel ander verhaal.

En waar de recessie momenteel voelbaar is qua inflatie, gaat het volgend jaar mogelijk echt pijn doen : volgend jaar stort de huizenmarkt (en aandelenmarkt) mogelijk 20% in, dan kan economisch enorme gevolgen hebben, zeker nu Jan SubModaal mogelijk zijn hypotheek niet meer kan betalen. Dat wordt dan een verliesverkoop. En de huizenmarkt is als deels gesaneerd na 2008, maar de banken hebben hun werkterrein (hun fraude praktijken) verplaatst naar CARS, auto-leningen. Dus de Amerikanen hebben een zwart gat van geschat 250 miljard in de auto-leningen, en die bubble gaat mogelijk ook klappen. Dat krijg je in een recessie, al dat soort fraudes storten in omdat de katvangers hun lening niet kunnen betalen. Dus dat kan ook aan het schuiven gaan. Maar 250 miljard daar stort de hele wereldeconomie echt niet van in, het zal alleen een jaartje of twee nodig hebben om weer hersteld te worden. Dus ook dan, eind 24, begin 25, dan schijnt de zon weer in Teletubbie-land. Tot die tijd is het ‘oh oh…’.

Maar positief : de basis voor de grote winsten leg je op de bodem van de markt. Nu tot december is de beste tijd om te kopen. Het jaar daarop pakt de markt 50-100%, en dan ben je eigenlijk al te laat. Van 1 naar 5 is 400% winst, van 2 naar 5 maar 150% winst. Dus het maakt een enorm verschil qua rendement op welk moment je koopt. Als je wacht tot de rest gaan kopen, dan ben je te laat. Je moet nooit mee gaan lopen in de markt. Je moet altijd anticiperen en de anderen voor zijn, Haantje de Voorste pakt de grote winsten. Zo werkt dat in de markt. Dus het is geen financieel advies maar volgens mij is dit een mooie periode totaan voorjaar 23 om lekker goedkoop in te slaan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
Free & easy ad network.