Energie besparen deel 2

white radiator heater beside brown wooden window

Juust de energie-administrateur

Voordat je dan zegt ‘ja wat weet jij nou helemaal van de energie markt ?’ : ik heb in 1999 de energie administratie van NS Stations overgenomen voor Nuon Groot Zakelijke Markt. Ik programmeerde daar een compleet accounting-pakket met EDI-koppeling, een automatische data-koppeling. Drie cijfers achter de komma voor de BTW, overheidsstandaards (NS is semi-overheid).

Dan verwerk je maandelijks een miljoen aan voorschotten en afrekeningen, met controle tegen contractprijzen, controle op extreme verbruikswaarden. 1850 voorschotten en facturen per maand. Met de financial controlllers van zowel NS als Nuon die dat (scherp) in de gaten houden.

Dan weet je wel aardig hoe dat in zijn werk gaat, als je al die software hebt geprogrammeerd.

Mevrouw Flipsen zegt “het valt mee, er is maar 20% inflatie”

Sandra Phlippen (“mevrouw Flipsen”) van ABN AMRO liep te beweren dat CBS er naast zaten met hun schatting van 150% energiekosten inflatie. Er was volgens Sandra en ABN AMRO maar 20% inflatie.

Hoe kwam ze daarbij ? ABN zitten bankafschriften te lezen van klanten, en zien betalingen van maandvoorschotten. Dan gaan ABN de maandvoorschot van augustus 21 met augustus 22 vergelijken, 133 euro versus 168 euro, en ze zeggen ‘dat is 35 euro verschil, dus dat is 20% inflatie’.

(pwweeeep-‘fout’-buzzer)

Die 133 euro was een jaargemiddelde, een voorschot termijn van een jaar-contract, op basis van gemiddeld jaarverbruik. De leveranciers echter, doen nu alleen nog maandcontracten of 3-maandscontracten. Augustus is toevallig de zomer periode, dus heb je geen verwarmingskosten en het is licht tot 10 uur ‘s avonds, dus je gebruikt ook minder verlichting (stroom). Dus die voorschot van augustus wordt bepaald op historisch verbruik in augustus, alleen. Dat valt qua verbruik relatief laag uit . Dan verbruik je (in Phlippens voorbeeld) zeg 30 kuub gas en 150 kwh, dat is dan je maandtermijn van 168. Maar in januari, koud en donker, dan verbruik je 150 kuub en 200 kwh, en verbruik je voor bijna 500 euro. Dus dan gaat je voorschot ineens naar 450-500 euro. En dan zie je heel duidelijk de 150% inflatie.

Je kostenschatting van augustus, de goedkoopste maand, is al 20% hoger dan het gemiddelde van vorig jaar, dus dat is veel meer dan 20% inflatie. Uitgaven en kosten zijn verschillende begrippen. Je kan ook geen jaargemiddelde met een maandgemiddelde (van een zomermaand) vergelijken. En een voorschottermijnbedrag is geen verbruiksmeting of afrekening.

150% energie-inflatie : de artikel-prijzen

Als je prijsinflatie wil bepalen, kijk je naar de artikel-prijzen en niet de termijn-voorschotfactuur.

Mijn gasprijs ging van 85 cent naar 2,40 (180% prijsinflatie, toevallig ook per augustus) en elektriciteit van 24 naar 48 cent (100% prijsinflatie). CBS zitten prima met een schatting van 150% energiekosteninflatie.

Dus mevrouw Flipsen, we zitten toch echt allemaal serieus met 150++% inflatie van de energiekosten.

Infrarood heater bespaart (waarschijnlijk) 35%

In deel 1 gaf ik wat losse tips (ik was daar al een tijdje mee bezig). En nog altijd, de beste besparingstip : ga lekker een week of weekend bij elkaar logeren, deel de kosten, dat scheelt dan bijna de helft van je kosten. Vooral in de wintermaanden. Ga lekker bij je familie logeren voor Kerstmis. Zo brengt een crisis je weer helemaal gezellig bij elkaar.

Maar ja, mijn tip van ‘koop een infrarood heater’ : is dat wel zo een goeie tip ? Ik had een kladberekening gemaakt en daar kwam wel een dik positief resultaat uit. Maar ja, met kladberekeningen reken je doorgaans in je eigen voordeel. Zo een kachel dekt 25 vierkante meter (5×5, 6×4, een kleine huiskamer of een grote keuken, eetkamer).

Ik had mijn verbruikscijfers van 2021 en 2022 in een spreadsheet gezet. Met de oude prijzen van vorig jaar, de nieuwe contract prijzen, de prijzen bij een eventueel plafond. Daarbij heb ik een modelletje gemaakt wat de invloed van die heater is.

Dan ga ik uit van 5 volle bedrijfsuren, zeg maar 15 minuten per uur stoken. Ik heb een thermostaat model, dus ik zet hem op 21 graden en dat apparaat zoekt het verder uit. Dan werkt hij net als een CV : automatisch op thermostaat, geen omkijken naar.

Dan ga je 1 euro per bedrijfsuur verstoken (2kW x 50ct/Kwh) : 5 euro per dag, 150 per maand. Anders zou me dat 3m3 gas per dag kosten, 7,50 per per dag, 225 per maand, dus dat scheelt me dan in die opzet 2,50 per dag, 75 per maand, 35%. Dat is mijn inschatting voor midwinter.

Dat is de kladberekening.

Het gaat erom : kan je met 10 of 15 minuten per uur (op een thermostaat) voldoende verwarmen ? Al je volcontinue moet verwarmen, 24 uur x 1 euro per uur, dan ben je 24 euro kwijt (en aan gas 7,50), dus je kunt maximaal 7,50 uur uur volcontinue stoken, 20 minuten per uur (als je ‘s nacht doorverwarmt). Dat is je ‘break even’.

Kun je dan uit ? Dik dubbel en dwars voorlopig. We hadden gisteren zo een 15 graden dag, ik heb hem drie keer een kwartier aangehad, ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avond, en de hele dag rond 20 graden gezeten. Dat is 75 cent stroom. Anders zou ik 1,75 gemiddeld gebruiken aan gas (21 kuub in september / 30 dagen x 2,50 per kuub = 1,75).

Als je dat in de spreadsheet verwerkt : met de werkelijke (gemiddelde verwachte) verbruikscijfers komt dat ook naar voren. In mijn situatie scheelt dat in januari 97 euro op 263 euro. Met gas verwarmen zou 263 euro kosten, en met electrisch verwarmen 167 euro. Dat scheelt inderdaad rond de 35% aan kosten. Als ik in de vier wintermaanden (november tot maart) gemiddeld 250 per maand zou verbruiken, 1000 euro om de winter door te komen, is dat nu 650. Dus dan houdt je 350 op zak deze winter, met een heater van 65 euro, 300 euro winst op de heater, 500% rendement op je investerinkje.

De heater staat nu een maandje in huis, en het is pas een week kouder weer. Voorlopig werkt hij uitstekend. In de ochtend en avond heeft ie wat meer werk. Maar hij staat nu op 21 en ik wil hem op 20. Dat scheelt ook 15-20% van de kosten.

Subsidie voor de minima

Is de subsidie voor minima toereikend ? Zeker. Die 1300 subsidie voor minimum-inkomens (voor een heel jaar) is goed geschat. CBS hebben dat heel goed in beeld. Ik verbruik 800m3 gas (x1,50 extra = 1200) en 2000kwh (x0,25 extra = 500) met 2000 teruglevering (nu tegen 9 ct, 200 euro) . Dus je kunt 1700 extra kosten verwachten en krijgt 1300 subsidie (en 200 teruglevering). Als de energie belasting daarbij ook omlaag gaat, ben je sowieso zonder heater al bijna gedekt. Met heater pak je tot 35% van 1700, 560 euro besparing.

Dus je houdt nog dik geld over van je subsidie als het meezit. En als je echt niet kan betalen neemt de staat de rekening over, dus er is ook een vangnet. Dat gaat voorlopig prima zo. Dat heeft Rob Jetten met het CBS en zo goed geregeld.

En voor de niet-minima is er nu de plafondregeling met hetzelfde vangnet.

Dus joh we komen de winter gerust, en anders kom je gezellig een maandje bij mij logeren. Maar die heater van 65 euro, daarmee kun je dus 300-500 euro besparen. Dat is een All Inclusive Kerstweekend in een hotel in Maastricht, of een weekendje Kerstmarkt in Koln met een lekker Kolsch erbij elke avond. Mooi leven, man.

Spookverhalen : Duitsland zonder gas

Een tweede reden om het goed in de gaten te houden, zijn in principe spookverhalen. Het kan nog een slag erger worden dan het nu is. Een paar maanden geleden waarschuwden analisten dat Duitsland mogelijk per einde januari, begin februari, geen voorraad meer hebben en nood-aankopen moeten doen op de markt, om hun kern-processen draaiende te houden (ziekenhuizen en scholen, bejaardentehuizen, zorginstellingen).

Dan zou de gasprijs mogelijk richting 7,50 tot zelfs 10 euro per m3 gaan. Er zit wel een plafond op de gasprijs van 1 euro dan, maar als de overheid 9 euro per m3 moeten bijleggen, met 4 miljard kuub verbruik per maand, dat is dan 36 miljard per maand. Dat houdt de staat geen jaar vol. We hebben nog geschat 80 miljard ruimte tot 60% staatsschuld. In januari wordt de rekening al snel dubbel : 2×36 miljard, 72 miljard, bij 10 euro gasprijs. Dan zit de staat in februari tegen zijn max. Dan wordt het dus echt dik crisis.

Dat is dus ook een reden om van de winter zo een heater achter de hand te hebben.

Conclusie

Het werkt vooralsnog goed. Mijn heatertje staat lekker om de zoveel uur een kwartiertje te ronken. Lekker behagelijk in huis.

De energiesubsidies dekken de extra kosten voorlopig. Een extra heater als alternatief voor gas kan heel rendabel zijn en beschermt je deel tegen een verdere ontsporing van de gasprijzen, zodat je van de winter i.i.g. niet in de kou hoeft te zitten. Ik heb dit hele verhaal (zonder Flipsen) aan meerdere mensen verteld. Die hebben inmiddels allemaal een electrische heater gekocht.

Volgend jaar is het probleem (hopelijk) weg, dan zet je die heater voor 30 euro op Marktplaats. Maar dan heb je die heater al dubbel en dwars terugverdiend.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top