Ik ben de laatste maand weer eens bezig met Microsoft software. Power BI.
Power BI is een Microsft pakket om data te visualiseren. Eye candy graphics : het ziet er strak en gelikt uit. Balkjes en lijntjes en percentages, pies en donuts. Kijk eens wat een Eye Candy :
“A picture says more than a thousand words”.
Visualisatie
In zo een grafiek als bovenstaande zie je eerder “het verhaal” : seizoenspatronen, uitschieters per jaar. Dat herken je makkelijker als ondernemer of manager dan kolommen en rijtjes met droge cijfers : 12.434,22, 13.284,23. Het plaatje past beter bij je beleving van het bedrijf, het beeld dat je er van hebt. Daar is het pakket heel sterk in, visualisaties en beeldvorming.
Je hebt een aantal standaard visuals, elementen waarmee je data kan tonen, in de gratis Desktop versie. Daar kan je vrijwel alle basiszaken mee afbeelden. Als je meer wilt, ‘online’ heb je (met abonnement) toegang tot een bibliotheek met meer visuals. Maar met de standaard set kwam ik er prima uit tot nu toe.
New Kid On The Block
Power BI is relatief nieuw nog, het pakket komt uit 2015. Ik was toen zelf net begonnen met boekhouden en raakte in 2018 in de problemen met Crohn. Ik heb die hele opkomst van Power BI dus totaal gemist. Ik had er al wel eens van gehoord maar het was toen nog volkomen nieuw. Het pakket viel me onlangs weer op, omdat onderhand 1 op de 10 vacatures voor administratief werk op Indeed specifiek vragen om Power BI skills. Dus het leek me handig en verstandig om dat pakket dan ook te leren
Maar hoe moet je dat dan gaan leren ?
Op zich, omdat het inmiddels toch al 9 jaar gebruikt wordt, is er genoeg materiaal over Power BI online te vinden, artikelen, Youtube video’s, ChatGPT.
Ik wilde specifiek een grootboek erin onderbrengen, dus ik wil gerust dat pakket leren, maar heel gericht als het even kan. Dus ik had niet direct zin om maar te beginnen met artikelen lezen. Een cursus zou wel mooi zijn.
Udemy to the rescue !
Udemy zijn de Bol.com van de online cursus wereld. Iedereen kan cursusjes verkopen via Udemy. Dat zijn geen complete opleidingen, maar korte cursussen over deel onderwerpen, soms 2 uur, soms 20 uur. Er is open concurrentie dus je krijgt sowieso een leuke ‘value for money offer’ als je niet teveel de niches zoekt. Maar Udemy hebben daarbij een mooie marketing truuk : cursussen raken minder courant na verloop van tijd. Ze staan altijd in de eerste maanden voor 40 tot 120 dollar in de etalage. Maar elke maand hebben ze ook ‘discount days’, dan krijg je alles (dat niet meer ‘hot’ is) voor 10 tot 15 dollar. Dat slaat aan.
Je bent gewaarschuwd : we vallen er allemaal voor.
Het is inmiddels een coder meme, ‘my unfinished Udemy courses’.
Je ziet een cursus staan voor 80 dollar over jouw gezochte onderwerp. Die vindt je interessant maar 80 dollar is nogal een serieuze prijs. Die is daarna 12 dollar op discount day.
Jij koopt die meteen want 85% korting, en alleen die dagen dus je moet beslissen. 12 dollar is de prijs van een hamburger bij Burger King, dat doet geen pijn in je portemonnee. Dus koop je die cursus.
Maar het niet je exacte onderwerp, het duurt te lang, het is niet jouw soort presentatie stijl of niet jouw type coach. Het voegt niet, en je moet verder met andere dingen, dus die cursus gaat in de archieven. En je vergeet hem.
En nogmaals, die 12 dollar doet geen pijn. Volgende keer val je er weer voor. Als het wel leuk is, is het zijn geld dubbel en dwars waard.
Ik heb er inmiddels ook 70 in de kast liggen (waarvan misschien 15 voltooid). Je bent gewaarschuwd.
Eerste cursus : basiscursus Power BI desktop
Ik had eerst een algemene basiscursus Power BI desktop gedaan. Dat is een cursus van 16 uur video. Ze lopen overal in vogelvlucht doorheen, benoemen alles, geven een voorbeeld met “Adventure Works”, een standaard voorbeeld bedrijf van Power BI.
Dan heb je de basis gehad. Ik had zelf een dump van een administratie liggen. Ik heb die ingelezen, en als je alles volgens de cursus doet, komt er een rudimentaire resultatenrekening uit.
Maar meer kon ik nog niet met die basis cursus.
Tweede cursus : de Ratio’s : Power BI Financial analysis en reporting
De rest : ratio’s, periodieke groei, specifieke rapportages, dat is allemaal measures werk. Dan moet je DAX (‘data analysis expressions’) kennen en dat kende ik verder nog niet. DAX ging te ver voor de basis-cursus. Ik had wel een cursus Advanced DAX al liggen, maar ik zag mijn geest al dwalen…. dan moet je die cursus doen en dan nog dat allemaal gaan uitdokteren, de measures van een accounting systeem. Ik dacht “Heeft iemand dat niet toevallig al eens gedaan (en er een cursus van gemaakt) ?”
Dus ik keek nog eens op Udemy of ze ook een ledger-cursus hadden (ledger is Engels voor grootboek). Die hadden ze gelukkig ook, Power BI Financial analysis en reporting. Dat is een Power BI cursus specifiek voor het grootboek, met alle standaard overzichten. balans, resultaat, proefbalans, cashflow, alle standaard ratio’s erbij, netto werkkapitaal, ebitda, rev, hefboom, alles wordt uitgewerkt en goed uitgelegd.
Ik ben nu met het cashflow statement bezig, dat had hij meer mogen uitwerken, dat is erg afhankelijk van je administratie. Maar verder zijn balans en resultaat goed te volgen en na te doen.
…nadoen…
Ik heb wat ik voor die cursus uitwerk, ook uitgewerkt in mijn ‘eigen’ administratie. Niet alles werkt bij mij, of het werkt net anders omdat mijn administratie ietsje anders in elkaar zit. Dan moet je zelf even aan de slag met uitzoeken wat het probleem is. Dan lees je de functie documentatie, vraagt ChatGPT (niet doen), leest wat artikelen, ook van de Fabric community. Dat is meer het echte ‘leren’. Dan leer je diepgaander hoe dat pakket ‘denkt’ en werkt. Dat kan twee dagen nemen, datum tabellen, je rubriektabel voorbereiden. Maar verder kun je alles zo overnemen en nadoen.
Dat vind ik prettig aan Microsoft software, daar kun je vaak al snel leuke vooruitgang mee boeken, maar je kunt er ook totaal de diepte mee ingaan. Waar ik met React (wat een leercurve van een jaar heeft) weken bezig was voor ik zelf wat durfde te gaan doen, met Power BI zit ik na drie dagen al van ‘kan ik mijn eigen administratie er ook zo in stoppen ?’. Het nodigt uit tot ‘zelf doen’. Dat maakt het ook leuk om het te leren.
Power to the Piepels !
Conclusie
Als je boekhouder bent of controller is dat op zich goed haalbaar, je boekhouding in Power BI. Als je een maand lang 2, 3 duur per dag maakt, van 8 tot 10 of 11, en deze twee cursussen doet, dan heb je over een maand je boekhouding in Power BI staan. Met balans en resultaat, en je product paginas. En dat alles met eye catching eye candy retina graphics en tooltips en drill throughs. Dat is haalbaar met deze twee cursusjes.