Ik had dat daar de afgelopen dagen met meerdere mensen over, de gascrisis. Er zijn wat van die eenvoudige dingetjes die je zo kan doen dat aardig kan besparen. Ik zat zelf 3 jaar geleden in januari op 180 kuub en de laatste twee jaar op 80 kuub. En daar kan ik nog 25% afhalen als ik flink ga kneteren.
Ik heb even de afgelopen weken goed daarover nagedacht en een en ander even geregeld, uitzoeken is altijd het meeste werk. Maar als je niks doet dan, dan ben je aan de goden overgeleverd. Het is deels net als Dokter Vogel, of het nou werkt of niet, je kan tenminste wat doen, dan heb je dat gevoel van controle, dat je ook wat eraan gedaan hebt. Even de situatie in kaart, overzicht, anders voel je je zo machteloos en dat kan bij sommige mensen (zeker bij mij) veel angst veroorzaken.
Dus sowieso kijk of je van de laatste je verbruikscijfers per maand kan krijgen, dat je kan narekenen wat eraan zit te komen aan kosten. Dat je een beetje een beeld hebt van je situatie.
Ik woon in een appartementje met twee buren links en rechts en bovenburen. Dus je huis wordt ook door hun indirect verwarmd. Ik zelf heb de woonkamer op zuid onder een overhangend balkon en dat is jammer. Andere buren krijgen in de winter de zon in de kamer en dat scheelt ook aardig. Ik meen dat mijn buurman 60 kuub verbruikt in de wintermaanden, 25% minder. Maar dat hangt helemaal van je ligging en situatie af. De ‘basis’-warmte van de woning zit op 17.5c. Normaal stook ik tot 22c, ik was vorig jaar september/oktober een par weken eruit en toen ik weer in huis kwam was het nog altijd 17c zonder verwarming. Maar als je een kamer op de zonkant hebt, hang geen gordijnen en luxaflexen maar ‘let the sunshine’, gratis verwarming.
Heel voor de hand liggend natuurlijk : ga een maandje bij iemand logeren, dan deel je de kosten. Of je nou voor 1 of 4 mensen verwarmt maakt niet uit. Gezellig een weekje bij een zus of broer of vrienden.
Wat verstook ik normaal ? 80-100 kuub per maand in de winter.
Douchen kost me sowieso 15 kuub per maand, dan douche ik gewoon 5 minuten, dat kan nog terug naar 3. Die 3 minuten ben ik gewend uit de zeilvaart, die havendouches gaven 3 minuten water voor 50 cent of zo. Maar dat is echt krap. Dan kun je je kont 2 keer omdraaien en moet je al aan de shampoo want voor je het uitgepoeld hebt zijn die 3 minuten om (en dan heb je weer geen 50 cent muntje du dan moet je met koud water spoelen en zo dus ja). En al je dat een paar jaar geregeld doet, dan wen je daaraan, 5 minuten vind ik al luxe, dan kun je uitgebreid lekker met de shampoo bezig. Zoals huidartsen zeggen, eens per twee dagen douchen is vaak zelfs beter voor je huid.
Dan is daarmee voor mij ‘s winters verwarming (80/100-15) 60-85 kuub voor 5 graden boven de 17 tot 22c. Ik heb dat op 21c gezet en dan bespaar je 20% gas. Als je goed geisoleerd bent houdt je veel warmte vast voor langere tijd, een soort ‘basis-warmte’. Dus je stookt niet van 0-22 maar van 17-22, 5 graden. Als je dan de thermostaat 1c mindert scheelt dat 20% gasverbruik. Trek een lekkere sweater aan en je merkt het verder niet.
Ieder mens heeft zijn favoriete temperatuur en je moet niet in de kou gaan zitten, want dan moet je lichaam zelf veel meer warmte aanmaken en dat vermoeit je en put je uit en dan wordt je depressief. Dus 20-21 graden, dat is mooi. Dat wordt ook gezien als de gemiddelde zomertemperatuur in Nederland, dus dat vinden veel mensen prettig.
Dan kun aluminium folie achter de verwarmingsradiator op de muur plakken. Dan straalt de warmte van de verwarming niet in de muur maar kaatst terug in de ruimte. Dat scheelt.
Tochtstrippen op buitendeuren is ook altijd goed. Ik heb prima deuren maar 20 jaar oud dus er beginnen kleine kiertje te komen en dat tocht, daar lekt constant warmte weg. Dat kun je voelen als het buiten vriest en je houdt je hands langs het kozijn, dan voel je koude lucht gaan dus verlies je warmte. Als je zo een kast van een huis hebt kun je ook thermal scan laten doen, dat kan 250 euro kosten, maar dan scannen ze je hele woning rondom van buiten en kunnen zien waar de warmte lekt. Dan kun je heel gericht isoleren.
Je kunt zo een borstelding (geen idee hoe je dat noemt) in de brievenbus in de voordeur stoppen. Die tochten altijd als een gek. Dat scheelt ook alweer.
Daarnaast, er bestaat een kleine kans volgens sommige gasmarkt analysten (ook die bestaan !) dat per januari de gas voorraden van Duitsland uitgeput zijn en die moeten dan de hele gasmarkt leegkomen voor hun ziekenhuizen en kern industrieen en als je “moet” kopen betaal je altijd de hoofdprijs, je hebt geen keuze dus dan ligt de marktmacht bij de leveranciers, hoofdprijzen dus. Dan zou mogelijk de gasprijs nog x3 gaan naar 7.50 per kuub. Met 100 kuub in januari krijg je dan een rekening van 750 euro. Dat betaal ik nu per jaar.
Een flink aantal electrictiteitscentrales zijn ook gasgestookt en daarom gaat de electriciteitsprijs bijna net zo hard omhoog als de gasprijs. Maar de overheid start de kolencentrales weer op en zo nodig een kerncentrale, waardoor electriciteit dan relatief minder hard stijgt. En waar het nu weinig uitmaakt of gas of electra gebruikt voor verwarming, kan dat dan in zo een crisis honderden euro’s per maand schelen.
Sowieso worden zonnepanelen natuurlijk heel interessant (met electriciteit op 60ct/kwh). Ik heb sinds vorig jaar zonnepanelen en ik verbruik minder dan ik genereer oor het jaar heen.
Ik heb zo een kacheltje met olie in een radiator maar die vreet energie en er zit geen thermostaat op dus die blaast alles voluit. Ik heb zitten zoeken naar goeie alternatieve electriche verwarming. De keramische infrarood heaters worden als bete goedkope alternatief gezien. De BreezePro BP-H15 kost maar 65 euro, scoort 4.5/5 met 400 reviews op Amazon en Bol meen ik, en kwam als beste uit een vergelijkende test van dat soort apparaatjes door een gewone serieuze engelse finance site. Die wilden de beste goedkope elect-heaater zoeken en die vonden de ProBreeze de beste prijs-kwaliteit (onderzoek uit juni 2022). Het is een klein staan towerheatertje, net design, het misstaat nergens in huis, plug and play. en het verwarmt met 2Kw 27m2 dus dat is genoeg voor mijn woonkamertje (4.5×6). Die heeft een thermostaat, dat is belangrijk. Die verwarmt dan tot zeg 21c en dan schakelt ie af, totdat de termperatuur onder de 20c valt en dan begint hij weer.
Vergis je niet, dat kan nauw luisteren of electra werkellijk goedkoper is dan gas. In een normale markt is gas goedkoper. Ik gebruik dan 3 kuub gas per dag om het te verwarmen in de winter, dat zou x7.5 20 euro per dag zijn. Electra zit nu ook op 60 cent per Kwh en een 2Kw heater verstookt op volle kracht 1.20 per uur dus dan zou je met 16 uur per dag (8 uur slapen) evengoed 19.20 euro verstoken. Maar als je goed geisoleerd bent en een thermostaat hebt, ik gok dat ie dan hooguit 3 uur totaal in bedrijf moet zijn, 10 minuten per uur, 16 uur lang, en dan kost het maar 3,60 per dag. Als gas op 2.50 zit (7.50 gas per dag), dan scheelt het nog altijd 50%. Maar dat is gebaseerd op een gok dat je 10 minuten per uur verwarmt door de dag heen. Ik weet het eerlijk gezegd niet. Als je zonnepanelen hebt die meer opbrengen dan je zelf verbruikt is sowieso een deel van je stroom gratis. In de zomer genereer ik 2x meer energie dan ik verbruik en dat wordt op jaarbasis verrekend. Maar dat kan nauw luisteren en hangt van je eigen huis en omstandigheden af, wat er goedkoper is.
Een flink deel van de electriciteits centrales draait ook op gas, dus dan stijgt de electriciteits prijs net zo hard als gas. Maar de overheid starten nu kolencentrales (en mogelijk een kerncentrale) wat de prijs van electra weer kan drukken, en dan wordt electrich verwarmen mogelijk al snel goedkoper.
Sowieso : gebruik de magnetron (80-150 euro, 25 bij de recycle ) en de airfryer (60-120 euro) om te koken, niet het gastoestel. Dat kan ook al een kuub of wat schelen, en het zijn heerlijk handige apparaten. Ik ben dol op mijn airfryer, lekker ovensnackjes maken en gehaktballetjes in satesaus oh heerlijk. Veel nieuwere huizen hebben ook al een inductie plaat (maar ja, de minima vaak nog niet).
Wat voor jou in jouw situatie de beste optie zijn, dat hangt volkomen van je eigen situatie af. Net als bij alles, DYOR “do your own research”, vraag je buren om advies of wat zij doen, vraag de gemeente om advies, en als je zo een ouderensoos of kerkclub hebt, die hebben altijd wat van die Handige Harries die ook dikke tips hebben en voor 20 tot 40 euro de halve dag alle klusjes voor je doen. En al je rijk bent huur je zo energieconsultant of zo.
Wat ik jammer vind : ik vind het geweldig dat de overheid via de gemeente de minima met 1300 euro steunt. Het had overigens ook handig geweest om die mensen even een brief te sturen want meer dan de helft weten niet dat het kan. Daarnaast, die mensen kunnen met een uurtje klushulp (tochtstrips en zo, folie achter de kachel) al aardig wat besparen. Dat kost veel tijd om dat eventueel op grote schaal in een maand of twee tijd door heel Nederland te doen. NLDoet, de nationale klusjesdag, is in maart, dat is te laat (en te kleinschalig) maar als die dan gaan kletsen met de schaatsbond en voetbalbond en de kids doen mee, dan schiet het snel op. Ik ben geen voorstander van kinderarbeid, maar ze willen vast hun omaatjes wel even helpen. Geef ze een zak tochtstrip mee en karren maar. Heitje voor een karweitje (of 5 euro of zo, dat krijgen ze bij de supermarkt ook) Het is geen moeilijk werk, het moet alleen bij 1.5 miljoen mensen en mogelijk meer even gedaan worden. Als je het door bedrijven laat doen, dat zou honderden miljoenen gaan kosten en het is gewoon doodsimpel werk, en 1.5 miljoen xx 5 euro, dan ben je met 7.5 miljoen klaar.
Maar dat vind ik dus jammer, dat je overheid wel die 1300 bechikbaar stelt (voor sommige mensen) maar met 200-300 euro budget voor heb je dus een airfryer, magnetron, heater, tochtstrips en dat verdien je al heel snel terug, daar heb jaren lol van. Maar dan kan alleen als de kids en klusser zeggen van ‘okay we gaan ervoor! we gaan de omaatjes even helpen’ en als je zo een club als NLDoet die daar al ervaring me hebben, en die senioren-centra, het is nog altijd veel werk maar je komt er wel.